Onsdag 21 oktober.

Hej!
Shit, nu är det redan tre veckor sedan jag blev sjuk. För exakt tre veckor sedan började jag känna mig febrig på eftermiddagen, och efter att ha haft feber i sex dagar så blev jag diagnostiserad med lunginflammation. Jag känner mig relativt pigg men jag hostar fortfarande :( All hosta har gjort att jag fått ont i ryggen, mellan skulderbladen typ. Nu känner jag att hostan börjar bli lite bättre i alla fall, men det går så låååångsamt. 
 
Skrev tenta förra veckan så nu är vi inne i en delkurs som jag har tillgodoräknat. Detta innebär att jag inte har några obligatoriska lektioner förrän nästa kurs drar igång (4/11). Så det är ju en tur i oturen nu när jag inte är helt frisk. Dock passar jag på att jobba mycket nu vilket går bra eftersom jobbet inte är så fysiskt krävande. Den här veckan har jag dock tagit på mig så mycket som SJU jobbpass... Jobbar samtliga veckodagar plus hela lördagen (8.00-21.00). Längtar tills på söndag :P Då måste nog jag och Patrik byta till vinterdäck på bilen för övrigt, för det börjar bli kallt på nätterna (och dagarna) nu. 
 
Men men. Det var en liten uppdatering om läget. Hade gött, over and out!
 
En bild från i lördags då jag och Kajsa var ute och vandrade på Tavelsjöleden. Vi fick dock ta det lugnt för båda var hostiga och slitna :P Men det var såå härligt med frisk höstluft! Just denna dag var det inte så kallt heller, och det var nästan helt vindstilla, så man behövde inte ha jacka på sig när man gick :)

Konserter!

Om ungefär två veckor (28 oktober) ska Patrik och jag gå på konsert. Vi ska se In Flames när de kommer till Umeå för att spela på Idunteatern. Vi har redan sett In Flames där en gång men det var nog 2012 så det är ett tag sedan. Den spelningen var i alla fall superbra så vi är taggade på att se dem igen! Längtar!
 
Sedan har jag även köpt två biljetter till MUSE när de ska spela i Stockholm (Globen) i juni nästa år. De släppte ny platta nyligen som jag tycker är bra. De har gått tillbaka till sitt gamla rockiga sound och det gillar ju jag såklart :) Ska bli himla kul! För några år sedan skulle de spela på Zinkensdamm i Stockholm och jag hade köpt biljetter, men den konserten blev inställd. Sedan var de ju här i somras och spelade på Bråvalla (i Norrköping - min hemstad!) men jag kunde inte gå för att jag sommarjobbade i Umeå :( Blev riktigt bitter av att jag inte kunde gå, så nu känns det i alla fall lite bättre att jag får en chans till :) Måtte de inte ställa in den här konserten också nu :P Håll tummarna ;)
 
 
 

Insulin.

Det här med insulin och kanske framförallt insulinkänslighet och diabetes är något som jag tycker är intressant och spännande. Dock vill min hjärna gärna (;)) röra till det för mig när jag ska komma ihåg alla effekter som detta viktiga hormon har i kroppen. Så därför tänkte jag ta mig tiden att sammanfatta lite grann kring detta. Jag väljer att spara det i bloggen så att jag snabbt kan söka fram det om det skulle behövas... Sedan är det ju alltid kul om någon som läser detta lär sig något nytt! :)
 
Okej, såhär är det:
Insulin är ett hormon som frisätts från bukspottkörteln (pancreas). Det är ett "anabolt" peptidhormon. Olika stimuli från kroppen gör att insulininsöndringen ökar:
- Ökad glukoskoncentration i blodet
- Ökad aminosyrakoncentration i blodet
- Ökad hormonutsöndring i tarmkanalen
- Ökad aktivitet i parasympatiska nervfibrer till betacellerna i pancreas 
 
Insulin har flera olika effekter i kroppen, och vi ska börja kika på dess effekt på kolhydrater.
INSULIN OCH KOLHYDRATER:
I muskelcellen: muskelcellen förlitar sig på fria fettsyror (FFA) och inte glukos under stora delar av dagen. Glukos har svårt att ta sig in i cellen utan insulin. Träning gör dock att musklerna lättare kan ta in glukos utan närvaro av insulin (men det ska vi prata mer om senare). Insulin efter måltid → ökat upptag av glukos i muskelcellen  omvandlas till glykogen 
 
I levercellen: Insulin ökar upptaget av glukos och omvanlingen till glykogen (pga att insulin ökar glykogensyntesen och minskar glukoneogenesen). Detta sker genom att:
- Insulin inaktiverar fosforylas  minskar spjälkningen av glykogen till glukos (glukoneogenesen)
- Insulin aktiverar glukokinas  fosforylerar glukos  glykogen (glykogensyntesen)
 
Om det blir minskat glukos i blodet (t ex på grund av att man inte ätit på länge)  minskad insulinutsöndring  minskat glukosupptag  fosforylas aktiveras  glukosfosfat aktiveras  glykogen spjälkas till glukos  blodsockret höjs
 
Om det istället blir överskott på glukos (t ex på grund av att man ätit masssa godis) gör insulin så att glukos blir till FFA  FFA packeteras som triglycerider i LDL  transporteras till fettväv  packas upp och inlagras i fettväven (och man går upp i vikt om det sker kontinuerligt).
 
Detta får oss osökt att komma in på nästa område, nämligen...
INSULIN OCH FETT:
Insulin ökar alltså användandet av glukos vilket gör att kroppen vill spara på fettet. Detta sker på flera sätt:
- Insulin aktiverar lipoproteinlipas i fättvävnadens kapillärväggar  splittrar triglycerider till FFA så att de kan ta sig in i fettcellerna
- Insulin inaktiverar hormonkänsligt lipas  inaktiverar utsläpp av FFA från fettväv till blodet (lipolys)
- Promotar glukostransport rätt in i fettcellen  bildar alfaglycerolfosfat + FFA = triglycerider (lagrat fett)
- FFA tillverkas i levern om det blir för mycket glukos: glukos  pyruvat  Acetyl-CoA  Malonyl-CoA  FFA
Med andra ord så minskar fettsyrakoncentrationen i blodet och vi ökar på fettlagringen. 
 
Vid frånvaro av insulin/dålig insulinkänslighet:
- Hormonkänsligt lipas aktiveras  hydrolys (nedbrytning mha vatten) av triglycerider  frisättning av FFA  levern konverterar en del av FFA till fosfolipider och kolesterol  frisätts som lipoproteiner (det blir en ökning av blodlipider = blodfetter)  åderförkalkning hos diabetiker.
 
INSULIN OCH PROTEIN:
Insulin minskar aminosyrakoncentrationen i blodet på flera sätt:
- Insulin ökar upptaget av aminosyror in i cellerna vilket i sin tur ökar translationen av mRNA.
- Insulin inaktiverar proteinnedbrytning och ökar proteinsyntesen.
- Insulin inaktiverar glukoneogenes vilket på så sätt sparar aminosyror.
 
Vid frånvaro av insulin/dålig insulinkänslighet:
- Nedbrytningen av protein ökar. Proteinsyntesen stannar upp och aminosyror utsöndras till plasman där det används som energi eller för glukoneogenes.
 
INSULIN OCH TRÄNING:
Glukostoleransen styrs till stor del av muskulaturens insulinkänslighet = cellernas förmåga att reagera på närvaron av insulin, genom att ta upp glukos från blodet. Insulinkänsligheten ökar med träning. Cellerna blir alltså bättre på att ta upp glukos ju mer vältränad man är. Detta har att göra med GLUT4. GLUT4 är ett transportprotein som tar in glukos i cellen med hjälp av insulin. Det finns insulinreceptorer på muskelcellernas membran som säger åt GLUT4 (som gömmer sig inne i cellens cytosol) att komma ut och hämta glukos. När insulin sätter sig på receptorn startas en mängd kaskadreaktioner som till slut når fram till GLUT4  GLUT4 åker och hämtar in glukos till cellen. Träning gör bl a att dessa kaskadreaktioner blir mer effektiva, och insulin kan snabbare/enklare komma in i cellen.
 
Fysisk inaktivitet gör att kaskadreaktionerna till GLUT4 blir långsamma och ineffektiva. Om man dessutom äter mycket socker som gör att insulin ständigt finns tillgängligt och kan fästa på cellernas insulinreceptorer, så tröttas dessa ut. Det kommer då behövas mer och mer insulin för att GLUT4 ska "orka" komma ut och plocka in glukos, vilket gör att blodsockret stiger och ännu mer insulin utsöndras  ytterligare uttröttning av systemet. Det blir helt enkelt en negativ spiral, och insulinkänsligheten minskar konstant. Till slut kommer man att drabbas av insulinresistens - dvs att receptorerna slutar reagera på insulinet helt och hållet, och inget GLUT4 kan komma ut och hämta in glukos som stannar i blodet. Diabetes typ 2 är då ett faktum.

Pneumoni.

Ja det där med att bli frisk gick ju inte riktigt som jag hade tänkt. Så idag tog jag kontakt med vårdcentralen. Fick först övertyga snubben i telefonen att jag inte var förkyld, utan bara hade feber och hosta. Så till slut fick jag en tid i eftermiddags. Läkaren lyssnade på mina lungor och min andning och konstaterade att höger lunga var risig. Så då fick jag gå till labbet och göra ett stick i fingret (eller två faktiskt, pga att mitt blod är så trögt så det ville sig inte på första). Då konstaterades förhöjd sänka, men inte jättemycket. Därför blev läkaren lite fundersam om hon skulle ge mig antibiotika (pga lunginflammation) eller om det kunde vara något annat och därför skicka mig på lungröntgen. Det blev till slut det senare alternativet. Jag och Patrik åkte direkt till NUS och där behöve vi nog inte vara mer än 30-45 min innan jag hade blivit röntgad och fått besked. Blev tillbakaskickad till läkaren på Mariehem och där konstaterades lunginflammation ändå. Så nu ska jag käka antibiotika i 10 dagar... Tar mina första två tabletter idag. Hoppas att det går snabbt att bli feberfri nu!
 
Man har ju hört om att vården är så långsam och dålig men för mig funkade det skitbra den här gången! Ringde kl. 10 imorse, hade läkartid kl. 14.15 och vid 16.30 hämtade jag ut mina tabletter på apoteket och åkte hem. Super! 

"Veckans träning, v 40".

Den här veckan blir det inget traditionsenligt redovisande av veckans träning, för det har inte blivit någon. Istället blir det en redovisning av veckans sjukdomsförlopp:
 
Måndag: Lite hostig
Tisdag: Lite hostig
Onsdag: Hade bokat spinning men fick avboka pga att jag kändes mig febrig och hade hosta (började frysa och få värk i kroppen vid ca kl. 15).
Torsdag: Var i skolan på förmiddagen men kände mig forfarande febrig och blev sämre och sämre under dagen. Hade 38,5 grader på kvällen.
Fredag: Mådde svindåligt hela fredagen, om jag inte tog Alvedon och Ipren så stack febern iväg upp mot 39,5 grader. Tror jag hade 39,7 som högst.
Lördag: Fortfarande hostig och hög feber. Försökte ta en dusch på morgonkvisten efter att ha fått febern att sjunka med hjälp av tabletter men fick då nackspärr vilket gjorde mig sängliggande resten av dagen.
Söndag: Lite lägre feber (typ 38,5-39,0), fortfarande ont i nacken och fortfarande hosta från helvetet.
 
Idag, måndag, har jag lyckats ta mig till skolan på förmiddagen för att vara med på ett obligatoriskt moment, men när jag kom hem däckade jag på soffan. När jag vaknade hade jag 38,3 grader. 
 
Fruktansvärt dryg och långvarig feber detta. Känns som att jag ska hosta sönder luftrören, nacken värker och så frossa och svettningar om vartannat på det... Nae fyfan, imorgon vill jag vara frisk!

RSS 2.0